Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Αρχαία Ελληνική. Η νεκρή!

Αυτές τις ημέρες οδηγήθηκα σχεδόν αναγκαστικά από τα media σε μια ανακάλυψη. Έκαναν τον όρο ‘‘νεκρή γλώσσα’’ κομμάτι της ζωής μου. Νεκρές θεωρούνται επιστημονικώς οι γλώσσες που δεν διδάσκονται πια ως native σε κάποιο σχολείο. Εκπρόσωποι της κοινωνίας που ψηφίζουν νόμους για να βελτιώσουμε όσα βελτιώνονται ή να προστατεύσουμε όσα οφείλουμε να κληρονομίσουμε στις επόμενες γενιές, πρότειναν μια κατ’ αυτούς λογική λύση. Ακόμα κι αν είναι θησαυρός μια νεκρή γλώσσα, να την ‘‘κηδέψουμε’’ ώστε να μην πιάνει χώρο.
 
Αυτό τον σημαντικό όρο εγώ αγνοούσα, ενώ άλλοι δείχνουν απόλυτα οικείοι μαζί του κι επιπλέον είμαι υποχρεωμένη να τον δεχτώ ως επιστημονικό και ως εκ τούτου σωστό ή έστω θεμιτό. Παραμερίζω την απογοήτευσή μου για να σκεφτώ καλύτερα...

Αρχαία Ελληνικά (η νεκρή γλώσσα)
Νέα Ελληνικά (υποθετικά, η ζωντανή)

 
Τι ξέρω;

Συμπερασματικά από όσα βρήκα στις πηγές μου, τα Αρχαία Ελληνικά είναι μια γλώσσα που γεννήθηκε πιθανά γύρω στους δεκαπέντε αιώνες πριν το Μεσσία. Θαλασσινοί κι έμποροι σε κάποια από τα ταξίδια τους προς το Νότο (κατά κάποιους στην διαδρομή προς τις Ινδίες από τις οποίες αγόραζαν μπαχαρικά και πετράδια) ίσως γνώρισαν και εντυπωσιάστηκαν από ένα σύστημα γραπτού αλφαβητικού συστήματος των Φοινίκων. Μετέφεραν όλο χαρά το νέο στην πατρίδα όπου οι σοφοί το δέχτηκαν, το υιοθέτησαν, έκαναν αλλαγές που θεωρούσαν χρήσιμες, πρόσθεσαν ήχους φωνηέντων που θεώρησαν απαραίτητους να εκφραστούν κι έκαναν πιο ευέλικτη τη χρήση. Έγινε διάσημη από εκείνα τα χρόνια η νέα αυτή γλώσσα* και χρησιμοποιήθηκε από τους μορφωμένους της εποχής σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο.

Στη διαδρομή γέννησε διαλέκτους (Αργολική, Χαλκιδική, Αχαϊκή, κτλ) που με τη σειρά τους γέννησαν άλλες γλώσσες (Χαλκιδική -> Λατινικά). Άφησε απόγονους παιδιά (Πρωτοελληνική, Μυκηναϊκή Ελληνική), εγγόνια (Κλασική Ελληνική, Ελληνιστική Κοινή), δισέγγονα (Μεσαιωνική Ελληνική, Νέα Ελληνική).

Νέα Ελληνική. Μια σπουδαία γλώσσα του σήμερα, με δυνατότητες να εκφράσεις ό,τι επιθυμείς, ενώ πολύ σπάνια σου αρνείται (‘‘δεν λέγεται έτσι’’). Ζει με το οξυγόνο που της παρέχει η μητέρα της Αρχαία Ελληνική. Τη δολοφονούμε κάθε μέρα.

 
Ο μικρόκοσμος μου...

Πριν λίγα χρόνια έμαθα πως η Νέα Ελληνική έχει έδρα στο πανεπιστήμιο του ´Αμστερνταμ (αποκόμισα την εντύπωση πως με ελληνική αμέλεια αποδυναμώνεται) και η αρχαία μορφή της διδάσκεται σήμερα σε ορισμένες κατευθύνσεις του λυκείου. Άκουσα παρόμοια πράγματα και για άλλες χώρες, πχ Βρετανία, Γαλλία, κτλ. Τα Νέα και Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται επισήμως και χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με ελληνική καταγωγή!

Ο εκπρόσωπος της έδρας, του οποίου δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα πριν περίπου τέσσερα χρόνια, μου έδωσε μια εξήγηση σε τέλεια Νέα Ελληνικά, για τον λόγο που τα "Ολλανδικά" Αρχαία Ελληνικά διαφέρουν τόσο (μα τόσο) από τα οικεία μας. Εν συντομία, αυτό σχετίζεται με τους "ταχυδρόμους", τους ανθρώπους δηλαδή που έφεραν τη γλώσσα αυτή από την πατρίδα σε άλλες χώρες, αιώνες πριν. Έγιναν παρεμβάσεις από τους ίδιους οι οποίες έμειναν σαν κληρονομιά στις διαλέκτους που φέρουν το όνομά τους ως υπότιτλο, κάτω από τον κύριο τίτλο Αρχαία Ελληνικά. Μεγάλη κουβέντα. Δεν την ολοκληρώσαμε ποτέ, ούτε επιδιώκω να μπω σε χωράφια για τα οποία δεν έχω εφόδια γνώσης (εκτός αν είχα μυριστεί ευκαιρία για ‘‘μάθημα’’). Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που Ολλανδοί μου απήγγειλαν ένα κομμάτι της Ιλιάδας που, ακόμα κι αν δεν μπορούσα να καταλάβω, ένιωθα τη χαρά του ανθρώπου και την ικανοποίηση για τη γνώση του. Είχε μια όμορφη γυαλάδα το μάτι τους. Χαμογελούσαν όλες τις φορές.

Κάποτε είχα ακούσει μεταξύ άλλων τον αδελφό μου να λέει:  Όποιος διδάσκεται Αρχαία Ελληνικά, μαθαίνει να σκέφτεται. Το θεώρησα (τότε) υπερβολή λόγω της αγάπης του για τους κλασικούς (και το ζώδιο στο λέοντα... επίμονα πλάσματα).  Είναι πιθανόν να μου θυμίσει σε μια μελλοντική ντρίπλα πόσο τον κόντραρα σε εκείνη την κουβέντα και ίσως να μου επιστρέψει επιθετικούς προσδιορισμούς που μάλλον ακραία χρησιμοποίησα για να του δείξω πως ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από εκείνον μόνο κι, επιτέλους, αρκετά με τον ‘‘ομφαλό της γης’’. Δεν είναι η μόνη χώρα, ούτε η μόνη με βαθιές ρίζες και την ευθύνη γένεσης κάποιου πολιτισμού!

Η δική μου σχέση με τα αρχαία είναι πάμφτωχη. Περιορίστηκε (δυστυχώς ως τώρα) σε μιας χρονιάς φοίτηση σε γενικό λύκειο, όπου η καθηγήτρια θεωρώ ευθύνεται ολοκληρωτικά για την απόφασή μου να φύγω μακριά κι ίσως βαρύνεται ουσιαστικά εκείνη για όσα μετάνιωσα στην συνέχεια των σπουδών μου, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι άλλες (σκέφτομαι τώρα που γνωρίζω καλύτερα τον εαυτό μου). Οι σύγχρονοι ‘‘δάσκαλοι’’ όμως είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα.

Εδώ και λίγα χρόνια αφήνω την παλιά κρυφή μου αγάπη για Πέννα και Γλώσσα να ασχολείται ερασιτεχνικά (αλλά ουσιαστικά) με την μετάδοση γνώσης προς χρήση της Νέας Ελληνικής γλώσσας, σε κάποιο κέντρο της περιοχής όπου ζω. Μέσα στα πλαίσια του ότι πρέπει να ξέρω δυο πράγματα ως εισαγωγή ή να βρω εξηγήσεις για φαινόμενα που δεν υπάρχουν στη γλώσσα τους, αλλά και να αποφύγουμε ένα μάθημα  πλήρες από (βαρετά) ''αξιώματα'', έκανα τις επίσης ερασιτεχνικές μου έρευνες. Μαζί με τους μαθητές τοποθετήσαμε σε ένα δικό μας χάρτη τις δικές μας γέφυρες που οδηγούσαν στην κατανόηση κι επικοινωνία. Έτσι μπορούν κι εκείνοι να τοποθετήσουν κάπου την άγνωστή τους γλώσσα, μέσα σε ένα τεράστιο σύνολο από άλλες γλώσσες (να πω και φιλοσοφίες;) αλλά και μέσα στο χρόνο. Πολύ συχνά έγινε η Αρχαία Ελληνική, το εργαλείο που μας βοήθησε να γεφυρώσουμε!

Ήταν εκεί που έψαχνα πως θα κατανοήσει τις πτώσεις κάποιος που δεν έχει ξανακούσει για αυτές ή για τον μέλλοντα διαρκείας κάποιος που έχει μάθει να απλουστεύει τόσο το συντακτικό του που αρκεί ένας απλός μέλλοντας για όλα, όταν κατάλαβα τι εννοούσε ο αδελφός μου και τόσοι άλλοι πριν από αυτόν!

Η γλώσσα η Ελληνική σε μαθαίνει να σκέφτεσαι. Ναι, και η Νέα!

Από εκεί και ύστερα παρασύρθηκα αρκετές φορές, όποτε έπαιρνα ερεθίσματα μέσα από το μάθημα και για να μη μακρηγορώ, μέσα από την πράξη και έχοντας κάνει πλέον μια εντελώς άτυπη έρευνα και στατιστική, οδηγήθηκα (όχι με επιστημονικούς όρους, απλοϊκά μα καθαρά) στο συμπέρασμα πως μάλλον είχαν δίκιο τελικά. Η ελληνική γλώσσα είναι "πλουσιότερη" κι αυτό δεν βασίζεται απλά και μόνο στην υπεροχή των γλωσσικών λημμάτων που την αποτελούν (και που ξεπερνούν κατά τεράστια νούμερα την δεύτερη στη λίστα γλώσσα). Ούτε μόνο γιατί έχει γραμματικά ή συντακτικά φαινόμενα τα οποία δεν διαθέτουν άλλες γλώσσες όπως παρατηρώ, αν και διαθέτουν αρκετά από αυτά, τμηματικά. Όχι όλα και ακέραια.

Είναι πλουσιότερη για όλα αυτά μαζί και επιπλέον γιατί οι γλωσσικοί συνδυασμοί που επιτρέπει να γίνουν, είναι λογικά πολλαπλάσιοι (γεωμετρικά) κι αυτοί οι συνδυασμοί δεν είναι απλά γράμματα σκόρπια πάνω σε χαρτιά, με μια αύξηση στον αόριστο ή μια κοινή κατάληξη στον μέλλοντα και τέλος ο κανόνας. Είναι επιπλέον γεμάτη έννοιες που για να τις γνωρίζεις κάποιος σε έχει τιμήσει με τη διδασκαλία του κι αν τις χρησιμοποιείς είναι ο κόσμος της Γλώσσας σου και η Επικοινωνία σου πολλαπλάσια ευρύτερα και είναι δυνατόν αυτό να ικανοποιήσει μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπινων αναγκών σου. Έστω των πολυτελών όπως κάποιος πρόχειρα θα θέσει, αφού τη σωματική τροφή θεωρεί ως βασική και πρώτη ανάγκη (κι όμως, καμιά φορά αυτή η "πολυτελής" ανάγκη, στέκεται εμπόδιο στην κάλυψη της βασικής).

Η περιέργεια μου (κακός ημιμαθείς αυτός με την μεγάλη περιέργεια, το παραδέχομαι!) με οδήγησε πιο πέρα. Άρχισα να ''ανακαλύπτω'' περισσότερα. Όπως ανέφερα, οι φράσεις έχουν νοήματα πέρα από τα "πρώτης κοπής" για τα οποία πρέπει να τροχίσεις νου ώστε να κατανοήσεις. Άσκηση που σαν όλες έχει ανάγκη από επανάληψη για να φέρει αποτελέσματα...  Η άσκηση του νου δεν είναι πολυτέλεια! Είναι ανάγκη αν μιλάμε για μια μορφωμένη κι εξελιγμένη κοινωνία με κριτική και επικοινωνιακή ικανότητα. Οι βάσεις μπαίνουν στην παιδική ηλικία, δεν αποκτούνται ούτε ασκούνται με το... χαρτί του στρατού!

Έπεσαν, λοιπόν, στα χέρια μου άλλα στοιχεία που δίνουν πλούσιο υλικό, για σχολικά παιχνίδια ενέσεων γνώσης. Για νεαρούς μαθητές που δεν είναι σε θέση να "αποστηθίσουν" τους 21 λόγους του Ισοκράτη, μα σίγουρα μπορούν να καταλάβουν μέσα από το παιχνίδι τα σχήματα των γραμμάτων και την ιστορία τους. Να μάθουν μπερδεύοντας μύθους και φαντασία (επίσημα, απενοχοποιημένα και με το νόμο) πως πίσω από κάθε γράμμα υπάρχει ένα κομμάτι φιλοσοφίας και μαθηματικών. Πως δεν μπήκαν τυχαία τα γράμματα στη θέση που τα βλέπουν τα μάτια μας και το όνομά τους δεν ορίστηκε επίσης τυχαία. Έχει σημασία ακόμα και το σχήμα τους! Το ίδιο και η ονομασία των ουσιαστικών. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις υπάρχει μια λογική εξήγηση που οδηγεί στο όνομα, σε αντίθεση με πολλές, νεότερες γλώσσες, για τις οποίες είναι πιθανό μια ομάδα ειδικών, σοφών και πανεπιστημιακών, να κάθισε ένα απόγευμα και να όρισε πως η καρέκλα θα λέγεται chair, βάζοντας απλά μερικούς συνδυασμούς από φωνήεντα και σύμφωνα σε μια κάπως τυχαία σειρά.

Γλώσσα... μαγεία!

Κι όσο ανακαλύπτεις κάτι, ας είναι πιο πριν από άλλους το έδαφος γνωστό, πας λίγο παραπέρα στο μικρό σου προσωπικό ταξίδι γνώσης με συναισθήματα ευχάριστα συν τοις άλλοις. Με ικανοποίηση πως εκείνη τη στιγμή ταΐζεις λιγάκι το άλλο σου μισό που δεν είναι άλλο από το πνεύμα σου. Ένα μισό πιο άτυχο από εκείνο που ταΐζουμε καθημερινά, έστω και με τοξίνες!

Μην υποτιμηθεί η επίδραση των θετικών συναισθημάτων στο ρεαλιστικό κομμάτι της ζωής, στην πάλη για απόκτηση του επιούσιου!

Αυτή η γλώσσα λοιπόν, που ναι μεν διδάσκεται, που χρησιμοποιείται ακόμα σε κάθε επιστήμη, που δίνει λύση σε παγκόσμια προβλήματα κι εμπνέει σύγχρονες ανακαλύψεις, αλλά δεν διδάσκεται ως native, είναι "νεκρή"!

Σαφώς κι εν τω μεταξύ έμαθα τον όρο. Έτσι, τοποθέτησα κι εγώ για μια ημέρα την Μητέρα των Γλωσσών και της Φιλοσοφίας, στο ίδιο "νεκροταφείο" με άλλες "νεκρές" γλώσσες, για να είμαι εντάξει με τους "ελεύθερους" και τους "μοντέρνους" κι εκτός των άλλων να μην έχω και θέμα με δικές μου δηλώσεις πως ‘‘δεν είμαι λάτρης της παράδοσης’’, δικαιολογώντας έτσι την αδυναμία μου να είμαι εγώ αυτή που θα φέρει τον Τσάμικο στα χέρια της επόμενης γενιάς.

Νεκρή λοιπόν.

Νεκρό είναι κάτι που ήρθε και πέρασε. Άφησε ή δεν άφησε κάτι στο διάβα του και τώρα αιωνία η μνήμη του και το (συμβολικό ή όχι) χώμα που το σκεπάζει. Ούτε στάχτη. Ούτε ανάμνηση σε λίγο.

Μα τι λέμε!

Πάνω από πόσους τάφους (δικαίως ή αδίκως) φωνάξαμε "δεν πέθανες ποτέ" και με απλωμένη τη γροθιά "θα μείνεις πάντα ζωντανός στη μνήμη μας"; Για ανθρώπινες μονάδες που είναι πιθανόν να μην πρόσφεραν ποτέ κάτι πραγματικά σημαντικό!

Κι έτσι πριν καλά καλά εξοικειωθώ με τον όρο, αναρωτιέμαι γιατί έχει γίνει αποδεκτός για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ γλώσσα. Κάθε γλώσσα ‘‘μιλάει’ για ένα πολιτισμό. Οι νεκροί δεν μιλούν! Κάθε γλώσσα κουβαλάει ιστορία. Οι νεκροί δεν ''κουβαλούν''. Η ιστορία τιμωρεί αν την "νεκρώσεις". Αν οι γλώσσες που δεν διδάσκονται as native θεωρούνται νεκρές, οι λαοί τους που επιτρέπουν αυτό τον (συμβολικό έστω) θάνατο, είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν οι ίδιοι. Και να ξεχαστούν.

Η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα κι όσα κουβαλάει στους ώμους της κατάφερε να υπάρξει για πάνω από 3 χιλιάδες χρόνια και δεν επιθυμώ να είμαι εγώ που θα υπογράψω το πιστοποιητικό θανάτου της!

‘‘Νεκρές’’ οι φτηνές και εντελώς επιφανειακές δικαιολογίες τύπου "διδάσκονται πολλές ώρες και με λάθος τρόπο". Είναι καθήκον, υποχρέωση και... στοίχημα, να βρούμε τρόπο βελτίωσης του "μέσου" πριν σκοτώσουμε το "μήνυμα".

Θέλει μόνο όραμα, φαντασία, όρεξη και αγάπη!




*Σαφώς κι αυτό δεν είναι επιστημονικό ντοκουμέντο, αλλά μια προσωπική απλοϊκή υπόθεση. Υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται σε ταξίδια προς Ευρώπη και βόρεια Αφρική των διάσημων της εποχής για την ναυτική τους δύναμη, Φοινίκων, όπου έκαναν γνωστό το αλφαβητικό τους σύστημα. Έτσι ήρθαν σε επαφή μαζί του οι Έλληνες, όπου το υιοθέτησαν (με τις γνωστές προσθήκες σε φωνήεντα) και αργότερα ‘‘παρέδωσαν’’ στους Ετρούσκους. Εκείνοι έκαναν τις δικές τους μετατροπές πριν το ‘‘παραδώσουν’’ με τη σειρά τους στους Ρωμαίους. Κι άλλα πολλά...

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εμείς οι... αθώοι



Μπήκε ξανά στη φυλακή η Σταμάτη. Διάβασα τον τίτλο σήμερα το πρωί, αλλά δεν ξέρω αν έχει καμιά σημασία να διαβάσω το υπόλοιπο. Ξέρω πια τι αρέσει και τι είναι σημαντικό για τη διατήρηση των Blogs, που είναι ο νέος τρόπος κυκλοφορίας της (υποκειμενικής πλέον) είδησης.
Δεν μπορώ όμως να μη σκέφτομαι. Το κάνω ως συνήθως πάνω σε ένα λευκό κομμάτι χαρτί...
Φαντάζομαι τον εαυτό μου ασθενή σε ανάρρωση, με μαύρη ψυχολογία, να φεύγει από ένα μάλλον άχαρο δωμάτιο νοσοκομείου, για να μπει σε ένα τρις άχαρο και μοιρασμένο δωμάτιο φυλακής. Εκεί  όπου τα ‘’κάπου’’ να πιαστείς, να ελπίσεις σε κάτι καθημερινά, είναι υποπολλαπλάσια των μηδαμινών ημών των ελεύθερων ανθρώπων. Των αθώων.
Λέω αθώων και μου έρχεται στο νου η οδηγία περί  αναμάρτητου και λίθου . Αυτό είμαστε. Μια κοινωνία αναμάρτητων με την πέτρα στο χέρι. Οι αμαρτωλοί είναι στη φυλακή.

Τέτοια κι άλλα τέτοια ταϊζουμε -φοβάμαι- τη συνείδησή μας μέρα-νύχτα για να επιβιώσουμε στον κόσμο που χτίσαμε. Κρύβοντας πως στο πρόσωπο της κάθε Σταμάτη, στη μόλις προηγούμενη ζωή της, βλέπουμε τη ζωή που χάσαμε. Τα υλικά για το γκλάμουρ που δεν βρήκαμε ποτέ τρόπο να αποκτήσουμε. Τη μισούμε γιατί κατάφερε να έχει στοιχεία που ονειρευτήκαμε. Δε μάθαμε ποτέ πόσο ευτυχισμένη ήταν. Μας αρκεί να ήταν μια γυναίκα της διπλανής πόρτας (ένα ‘’κι ΕΓΩ’’ πάλι εδώ) που μπήκε στους κόσμους των ‘‘δια χειρός’’ και των κόκκινων χαλιών με τα ζαρωμένα πρόσωπα πίσω από τα μεγάλα μαύρα γυαλιά. Τη λιθοβολούμε σαν τον αμαρτωλό των θρησκευτικών που μάθαμε σχολείο, λοιπόν, για να αποβάλει η φύση μας την κακία που κουβαλά από τότε που ο κόσμος μάς δίδαξε τι σημαίνει επιτυχία κι εμείς αποτύχαμε να την πλησιάσουμε καν.

Αυτή κι ο άντρας της μας έκλεψαν! Έχετε δει πως μοιράζουμε τα credits ανάλογα με το γεγονός; Αν ήταν επίτευγμα θα το χρεώναμε μόνο σ’ εκείνον, αυτή τα βρήκε έτοιμα. Για αυτό τον πήρε. Αλλά εδώ μιλάμε για αποτυχία, άρα της το στεφανώνουμε μαζί με το ‘‘στα καλά και στα άσχημα’’ που της έταξε ο, τότε ισχυρός, άνδρας της.

Ταυτόχρονα ξεγελάμε τον εαυτό μας πως αν δεν μας είχαν κλέψει, εκεί, σε κείνο το... υποβρύχιο θα κάναμε εφέτος τα μπάνια μας με οικογένεια και in-laws. Λόγος σοβαρός για να ξερνάμε λίγη χολή ακόμα. Χαίρε που η κακή γυναίκα της ‘‘κλεμένης’’ κουρτίνας (να το πω κι αυτό), ποζάρει πίσω από τα κάγκελα. Ακόμα και σε αυτή τη θέση τη λαχταρούν τα media. Πουλάει. Οι Gladiators πάντα πουλούσαν.

Συλλαμβάνω τη σκέψη μου να αλλάζει ρότα. Να ελπίζει για εκείνη πως ο μικρόκοσμος στο κελί της αποτελείται από λιγότερο φθονερούς ανθρώπους , ώστε αν χρειαστεί κάτι μετά την ιατρική εμπειρία της, να βρεθεί ένα χέρι ανθρώπινο, μια ψυχή, να της το προσφέρει (κάθε γυναίκα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει διπλή μαστεκτομή, χωρίς να είναι η γνωστή ηρωίδα του Χόλυγουντ).

Ίσως μέσα στη φυλακή, συνεχίζω το συλλογισμό μου, εκεί που η συνείδηση δεν έχει δικαιολογίες και καμιά γωνία να κρυφτεί, οι άνθρωποι να εισχωρούν ευκολότερα στον βαθύτερο εαυτό τους και να βρίσκουν εκτός της ενοχής τους και χαμένα ψήγματα ανθρωπιάς. Αυτό που αν είμαστε τυχεροί, κάποια μέρα πριν την εκπνοή της ύπαρξης μας από τούτο τον υλιστή κόσμο, ίσως γευτούμε κι εμείς. Εμείς οι αθώοι...

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

A thousand kisses deep...

Dear Leonard...













The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat.
You win a while, and then it's done
Your little winning streak.
And summoned now to deal
With your invincible defeat,
You live your life as if it's real,
A Thousand Kisses Deep.

I'm turning tricks, I'm getting fixed,
I'm back on Boogie Street.
You lose your grip, and then you slip
Into the Masterpiece.
And maybe I had miles to drive,
And promises to keep:
You ditch it all to stay alive,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

Confined to sex, we pressed against
The limits of the sea:
I saw there were no oceans left
For scavengers like me.
I made it to the forward deck.
I blessed our remnant fleet
And then consented to be wrecked,
A Thousand Kisses Deep.

I'm turning tricks, I'm getting fixed,
I'm back on Boogie Street.
I guess they won't exchange the gifts
That you were meant to keep.
And quiet is the thought of you,
The file on you complete,
Except what we forgot to do,
A Thousand Kisses Deep.

And sometimes when the night is slow,
The wretched and the meek,
We gather up our hearts and go,
A Thousand Kisses Deep.

The ponies run, the girls are young,
The odds are there to beat




 
... I adore you for like another thousand kisses deep,
A Scavenger



PS: Devoted to dear friend Panos who said to me a beautiful story about the old days, when he met the legend!

 

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Η δύναμη της ελπίδας


Άνθρωπος.
Στη μέση του ωκεανού του.
Έχει εξαντληθεί από την πολύωρη προσπάθεια να προστατεύσει μια ζωή.
Τη Ζωή του.
Παλεύει να κρατηθεί από ότι βρεί μπροστά του αφού δεν μπορεί να τιθασεύσει τον μπλε υγρό όγκο που τον απειλεί.
Κύματα και αφρός είναι ότι αποκαλύπτει ο κατάκοπος , θολός πλέον κι αλμυρός σα δάκρυ, ορίζοντάς του.

Εστιάζει σε κάτι σκούρο που μοιάζει να ξεχωρίζει πιο πέρα, συμμαχώντας με τη λογική πως στη θάλασσα δεν έχει Φάτα Μοργκάνες.
Με νέα δύναμη κολυμπάει προς τα εκεί ελπίζοντας πως αυτό που επιπλέει θα τον ξεκουράσει λίγο από την απίστευτη εξάντληση.
Μόνο  λίγο ζητάει.
Λίγη δύναμη να ανακτήσει, ώστε να μπορέσει να ξαναρχίσει την προσπάθεια.
Δε γίνεται να εγκαταλείψει τη Ζωή συνειδητά.
Ούτε καν κολυμπώντας μέσα σε νερά γεμάτα κοφτερά δόντια από επικίνδυνη ουτοπία, ενώ τα μπράτσα του καίνε αλύπητα και το πνεύμα του γεννά μικρά φτερά... ούτε τότε.

Πλησιάζει, όλο και πλησιάζει.
Βλέποντας τον όγκο κοντύτερα νιώθει ήδη δύναμη να διαχέεται στα μέλη του και να τα ζεσταίνει και να γίνονται πάλι σχεδόν όπως τότε, στο ανύποπτο πρωινό του cocooning.
Απλώνει με καινούριο θάρρος τα μπράτσα, τις ζαρωμένες λευκές παλάμες με τα μελανά νύχια. Σχεδόν σκάνε ένα χαμόγελο τα μπλαβή του χείλη ταυτόχρονα με κείνο τον άτακτο χτύπο που ξέφυγε απ’  την καρδιά...
... κι ακουμπάει το θείο δώρο...
... ένα συμπαγές κουφάρι από μπλεγμένα μεταξύ τους, θαλάσσια φύκια...

Κι ότι είχε γευτεί την ελπίδα!

Μύριζε λευκό με γεύση πικραμύγδαλου κι ήταν τρυφερή σα μάνα!

ΥΓ: Όταν χρειάζεσαι την ελπίδα, πάει να πει πως κάτι πάει στραβά. Μάλλον, κάτι πάει πολύ στραβά. Ο Μέρφι, λοιπόν, αποφασίζει πως η πιθανότητα να μην είναι ''φύκια'' το ''σωσίβιο'', είναι αντιθέτως ανάλογη του βάθους του ''ωκεανού'' σου. Βασικά το έχει κάνει και Νόμο...

 

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

5η ημέρα σκότους

Η δημόσια ελληνική τηλεόραση αποσυνδέθηκε από τα μηχανήματα που την κρατούσαν στη ζωή. Ένα απόγευμα έτσι ξαφνικά αποφάσισαν οι νοσηλευτές της πως ''σε λίγες ώρες θα γυρίσουν οι διακόπτες''. Ξαφνικά σκοτάδι. Μια μέρα. Δυο. Τρεις. Τέσσερις. Πέντε...

Το σκοτάδι όμως δε σβήνει σκέψεις...

... πως αυτό που ξεκίνησε μικρό, ξεπέρασε τους εμπνευστές του. Παρομοιάζεται με την πλατεία Ταξίμ και μας αδελφώνει ξανά με τους γείτονες. Συμπαρασυρόμαστε υπογράφοντας petition ακόμα κι αν ο πρωθυπουργός τους μας επαναφέρει άγαρμπα στο αριστερό κομμάτι του εγκεφάλου μας, με το διχαστικό μήνυμα που απευθύνει στην Ευρώπη.

... πως εγχώρια (εκτός από τα πολλά απεργούντα) και διεθνή μέσα επικοινωνίας, ασχολούνται με ένα -συχνά παραπλανητικώς χρησιμοποιημένο- "μαύρο". Ψύχραιμα σε κάποιες χώρες, πιο συναισθηματικά φορτισμένα σε άλλες, μιλούν για το "σοκαριστικό" συμβάν με τρόπο που προδίδει μια ανά τω κόσμω λυσσασμένη πλέον ανάγκη για επανάσταση. Να σπάσει το παγκοσμιοποιημένο πύον, να ανακινήσει λίγη από εκείνη την αγιασμένη ενέργεια που θα χαρίσει ΚΑΙ στη δική μας γενιά ένα παράσημο στο πέτο.

... πως... επιστρέφει η χούντα στην Ελλάδα; Αφού δεν έκανε μια ποθητή εκκαθάριση η Κυβέρνηση! Αποφάσισε με το έτσι θέλω θάβοντας κάθε δημοκρατικό μέσο απόφασης να αντικαταστήσει το "παροχημένο" με ένα νεότερο ομοίωμα, επίσης χειραγωγημένο όμως και με δικά "της" παιδιά. Πίσω από το ρατσιστικό κωδικό όνομα "γερασμένη ΕΡΤ" πιθανά να κρύβει το κλείσιμο 13 νοσοκομείων ή το ξέπλυμα αμαρτημάτων που έπρεπε να θαφτούν...

... πως είμαστε πολύ ενθουσιώδης λαός! Στήνουμε ''πανηγύρι'' στο πι&φί!

... πως θέλει η πουτάνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Ξεκινώντας από αριστερά κι εστιάζοντας στο αγόρι με το λευκό πουκάμισο, που αυτοαποκαλείται μόνιμος καταληψίας. Ο πρώτος που δράττεται της ευκαιρίας. Βλέπει στον καθρέφτη του τον Τσε όταν εμείς κοιτώντας τον βλέπουμε τον Τοτό (επιτέλους φάτσα μετά από τόσα ανέκδοτα). Πίσω του κλωτσάει και ωρύεται ό,τι δεν επέζησε ούτε στη μητερούλα Ρωσία...

... πως... τα ίδια σκέφτομαι για τα δεξιά. Μόνο που φαντάζομαι μαύρα εφαρμοστά μπλουζάκια, μούσκουλα και γυμνασμένα κωλαράκια (δυσκολεύομαι να εντοπίσω εγκέφαλο). Επιτέλους μια απόφαση που τους βρίσκει σύμφωνους. Συμπτωματικό να είναι που εμπεριέχει βία; Ρεβάνς! (δεν μας δίνατε το λόγο, κανάλι των σιωνιστών). Δημοκρατικά εκλεγμένοι δήμιοι, ψηφισμένοι από το θυμό που έχτισε η συσωρευμένη αγανάκτηση. Η ναζιστική ουσία μέσα στο αίμα τους, έριξε μόλις ένα κοχλασμό... Ισχύει το παραπάνω (θέλει η πουτάνα να κρυφτεί... )!

... πως... αλήθεια έρχεται κι ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ; WoW!!!

... πως έχω μέρες να δω τον πρωθυπουργό. Μάλλον ζει μια μεταοργασμική κατάσταση εφορίας. Οι Τροϊκανοί φωνάζουν από την Ευρώπη "δεν εννοούσαμε αυτό, ηλίθιε!". Σε αυτή την ανιστόρητη επικοινωνία, απαντά στη νύφη για να ακούσει η πεθερά πως "η τρόικα μου ζήτησε ένα νούμερο απόλυσης, έπρεπε να υπακούσω". (Συγχωρέστε μου τη βρωμερή σκέψη, αλλά... πώς στην οργή κάνει έρωτα στη γυναίκα του αυτό το αγόρι;).

... πως η συγκυβέρνηση... τι να σκεφτώ για αυτούς, πες μου τι! Ούτε βία, ούτε ευθύνες, ούτε έρωτας, ούτε ικανοποίηση, ούτε τίποτα. Κολύμπι στα χλιαρά νερά της ανυπαρξίας. Με το σκύλο ολόκληρο και την πίτα χορτάτη. Σαν να μην έχει υπάρξει ούτε μια μέρα παρελθόντος, σαν να μην υπάρχει ούτε μια μέρα μέλλοντος. Προσωποποιούν μια αρρωστημένη εκδοχή του "ζω το τώρα", απουσιάζοντας ουσιαστικά ΚΑΙ από αυτό...

... πως οι ΕΡΤάδες... όπα! Το ότι δηλώνω δυσαρέσκεια για την πρωθυπουργική απόφαση παιδιά... το ότι οι απόψεις μου για την ανάγκη ύπαρξης Ελληνικής Τηλεόρασης στο Καστελόριζο και την Ερίκουσα ''υπερασπίζονται'' το αίτημά σας... το ότι ο Σικελιανός, ο Καζαντζάκης κι ο Χατζηδάκης υπήρξαν πρόεδροι της εταιρίας... το ότι παίζετε ριψοκίνδυνο Αυγερόπουλο, μουσικά σύνολα ή ποιοτική και μορφωμένη Εποχή των Εικόνων... το ότι σας έχω συνδέσει με τα ασπρόμαυρα χρόνια της αθωότητάς μου... το ότι πήρε το μάτι μου τους δακρυσμένους μουσικούς και ανατρίχιασα... το ότι ο Λιάτσος με την αφρόκρεμα έχουν χωθεί στο λαγούμι τους, εμμέσως παραδεχόμενοι τη βρώμα των ενοχών τους... Εσείς των 1200 ευρώ που απομείνατε να περιφρουρείτε γενναία το πολύτιμο Αρχείο μαζί με τη Δημοκρατία... ΜΗΝ θεωρείτε συμπερασματικά πως αυτό σας κάνει ήρωες ή ποιοτικούς ανεξαιρέτως στη συνείδησή μου, ούτε σας δίνει συγχωροχάρτι για τον τρόπο με τον οποίο αφήσατε το συνδικαλισμό να εξευτελίσει το μόνο νόμιμο κανάλι ενημέρωσης σε τούτη τη χώρα. Δημοσιογράφοι είστε. Το συνώνυμο του επαναστάτη.  Ο δημοσιογράφος κάνει "χαρακίρι" αν δεν καταφέρνει να προστατέψει την αλήθεια και το δίκαιο στο φώς!

... πως ο κόσμος... Αλήθεια πολύς κόσμος πάλι μαζεμένος, τόσο ποικίλος στο είδος του!
Είναι σίγουρα εκεί:

... οι κλασικές παρουσίες. Απεργία να' ναι κι ότι να'ναι. Ας είναι για τα δικαιώματα της υπό εξαφάνιση σπάνιας κόκκινης κατσαρίδας. Αρκεί να έχει αναταραχή, ''ψωμί-παιδεία-ελευθερία'', απλυσιά κι ένα πανό με παθιασμένα γράμματα. Ρεύονται μπύρα και κατουρούν κάθε δέντρο που είχε την ατυχία να φυτρώσει στο δρόμο τους...

... οι επόμενοι του Λόττο. Άμα ακούμπησαν τα της ΕΡΤ, έρχεται η σειρά μας, σκέφτονται ανταριασμένοι. Τους της ΕΡΤ κανονικά τους μισούν γιατί ήταν πολύ καλομαθημένα, να τα λέμε κι αυτά. Στην καλύτερη τους είχαν γραμμένους. Αλλά πλησιάζει να ακουμπήσει "εγώ" η κατάσταση, άρα τους ενώνει κοινή μοίρα.

... συνδικαλισμός. Ξεκουράζει σίγουρα το κορμί του κάπου εκεί (επίσης με ψευδοεπαναστατικά πανό στα χέρια). Ζει για να διαλύει εταιρίες, οργανισμούς, συμφωνίες, για να σκοτώνει το καινούριο κι ότι μπορεί να ξεβολέψει τα συμφέροντά του. Έχει εισχωρήσει πονηρά σε κάθε χαραμάδα ανάμεσα στα ''δικαιώματα των εργαζομένων" και της ''ανάπτυξης''. Ελλάδα. Η γη της επαγγελίας τού καταστροφικού του ονείρου!

... οι χαιρέκακοι. Μιαν χαρά την κρύβουν όσο να' ναι πίσω από τη λύπη για ακόμα ένα χαμό. Υπεράνω πάντα. Στην ουσία ''αφού ψόφησε η δικιά μου η Κατσίκα, δεν με νοιάζει αν φοφήσει και του γείτονα... (ακολουθεί αιτιολογία για το μίσος)!''.

... απλοί άνθρωποι, που διατηρούν ανεξάρτητο το δικαίωμα του να μπορούν να κρίνουν και να λυπούνται χωρίς προσωπικό όφελος, για κάθε ιδιωτική η δημόσια κλωτσιά, κάθε νούμερο που ενισχύει το δείκτη της ανεργίας. Όλους! Βλέπεις το διαχωρισμό ανάμεσα στον Ιδιωτικό τομέα και τον Δημόσιο τον κάνουν οι άνθρωποι, όχι η ευτυχία! Αυτούς τους συμπαθώ.

 ... περίεργοι και "περίεργοι". Δεν ταιριάζουν έτσι κι αλλιώς στο χώρο, αλλά πάνε να δουν για να μεταφέρουν πρώτο χέρι την οπτική που βολεύει και στο αφεντικό... Στρατηγικές και προγραμματισμοί θα βασιστούν στις γκάφες!

... παθόντες. Οι ίδιοι απολυμένοι, ξέρουν τι σημαίνει ο όρος. Δεν τους νοιάζει από που απολύθηκες. Τους νοιάζει που το ντόμινο δεν δουλεύει για λογαριασμό του κοινού καλού. Κι αυτούς τους συμπαθώ!
 

... καλλιτέχνες. Χμ... Αυτά τα "δε θα περάσει ο φασισμός" δεν τα φαντάστηκα απλά, τα είδα, τα άκουσα και τα λΑτρΕψΑ. Ξεσηκώθηκα. Ανατρίχιασα. Μα όταν πέρασε η επήρεια και συνήλθα, ένιωσα ένα τεράστιο κενό. Λες δηλαδή κάτι τέτοιο να'ταν και το Πολυτεχνείο κι εγώ αφελώς το πέρασα για Ναπολεόντεια νίκη; Λες η ιστορική μνήμη να έχει χάσει τόσο μεγάλο κομμάτι της πραγματικότητας της και να μην έμαθα ποτέ την αλήθεια;

... οι ανύπαρκτοι. Μέσα στα ερωτηματικά και την απογοήτευση από την προηγούμενη σκέψη που ήρθε σαν κουβάς νερό στα μούτρα μου, "είδα" εκεί στην άκρη μια παρέα ανδρείκελα που σίγουρα ελπίζουν σε μια θεσούλα "αν". Ανέραστα ανθρώπινα παράσιτα χωρίς ζωές, που όλη νύχτα καταστρώνουν πώς θα βγάλουν δέκα ευρώ και τρέχουν την επόμενη με την όψη του "αγωνιστή" να πιάσουν θέση, να τους πάρει κι η φωτογραφία. "Ήμουν κι εγώ εκεί", η λεζάντα! Με είδατε! Έχουμε και τη ''νόμιμη'' απόδειξη...

Δε βλέπω ούτε ένα ζευγαράκι να φιλιέται παθιασμένα μπροστά στα αποκαΐδια (έστω στα πεταμένα σκουπίδια), για να στολίσω το background της μαύρης οθόνης, όπως σε κάθε σοβαρή διαμαρτυρία της εποχής...





... και μέσα σε όλα αυτά, διαβάζω πως ο Μίκης γυρίζει στην Ευρώπη όπου του κάνουν τιμητικές βραδιές στους ήχους των κλασικών του έργων κι η τελευταία μου ελπίδα για εξέγερση πεθαίνει στους δρόμους της εξουθενωτικής παράτας...


ΥΓ ευχή: Είθε η ψύχραιμη σκέψη που θα κάνω μετά από χρόνια να είναι "ο μπαγάσας τόλμησε. Καθάρισε το στάβλο!"
 

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η ώρα η καλή!

Κάθομαι στην αυλή του σπιτιού που με γέννησε και ζω εγώ τώρα την εμπειρία της "γέννας" ενός ονείρου που τρέφεται μέσα μου εδώ κι εννέα "ζωές". Κύλισαν όλα όπως η φύση τους τα είχε ορίσει και τώρα είναι η ώρα η μεγάλη. Η ώρα η σωστή.

Αυτό το "παιδί", που η φύση του είναι καθορισμένη πολύ πριν το γνωρίσω η ίδια, βγαίνει εκεί έξω στο μεγάλο κόσμο κι είμαι εγώ εκείνη που θα λογοδοτήσει ή θα το καμαρώνει στην πορεία του.

Κάνω σκέψεις κι έχω αγωνίες ίδιες με κείνες του κάθε "γονιού". Αν θα του δώσω τα σωστά μηνύματα, αν θα καταφέρει να βρει τη θέση του, κάπου καλά ανάμεσα στα πλήθη του, κι άλλα πολλά...

Κάνω και μια ευχή. Μάλλον πολλές ευχές... Να είναι ο δρόμος του γεμάτος μαθήματα χρήσιμα. Να κερδίσει την αγάπη. Να προσφέρει έστω το έλασσον της φύσης του...

Φέρομαι ήδη σαν την κουκουβάγια, ενώ κάποιες δεύτερες σκέψεις εύχονται απλά, αν δεν καταφέρει να ξεχωρίσει για τα σπουδαία και τα μεγάλα, να σταθεί άξιο να κουβαλήσει όσο φορτίο του αναλογεί, από εκείνο που χρειάζεται για να συνεχιστεί το είδος του με το κεφάλι ψηλά. Είναι κι αυτό απαραίτητο στην αλυσίδα, καθώς εκτός από τα μενταγιόν και τα στολίδια, είναι και τα κρικάκια πολύτιμα. Αυτά θα συνδέσουν κάθε χιλιοστό που θα κρατήσει το σύνολο ενωμένο ...άρα και υπαρκτό!

Απολαμβάνω γύρω μου τους ήχους της νύχτας που γνωρίζω από παιδί. Πεταλουδίτσες φλερτάρουν με τη φλόγα και μικροσκοπικά σαμιαμίδια συγκεντρώνονται γύρω από το φως της εξώπορτας. Μάρτυρες όλα των συμβάντων της ώρας ετούτης. Αναρωτιέμαι αν θυμούνται που όλο αυτό ήταν όνειρο, ύστερα ήταν ελπίδα και τώρα μια ανάσα απόσταση από τη Ζωή...

Για δες που δε φοβάμαι, αλήθεια! Νιώθω πως η στιγμή μαρκάρει τα ίχνη της πιο έντονα από άλλες κι οι φόβοι, μεγάλοι ή κι αυτοί οι μικροί των άγνωστων όντων μέσα στο σκοτάδι, που ζουν πέρα από τη φλόγα του κεριού και που συνήθως καρδιοχτυπούν τη δημιουργική φαντασία μου, χάνονται πιο αδύναμοι από ποτέ στο παρασκήνιο, νικημένοι λες από τη δύναμη της νέας Ζωής...

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Μητέρα, Μάνα... Μαμά!

Είχα ακούσει πως στο βωμό του έρωτα της, η γιαγιά μου, δέχτηκε να ζήσει μια πιο φτωχική ζωή. Ανάμεσα σε πολέμους, πείνες και κατοχές, απέκτησε οκτώ παιδιά. Ζούσαν σε ένα βουνό, της ηπειρωτικής Ελλάδας, γύρω στα χίλια μέτρα ψηλά. Γέννησε τη μητέρα μου -δεύτερο παιδί- μια νύχτα καθώς γυρνούσε από το χωριό που είχε πάει για προμήθειες τροφής. Μια μέρα κακοτράχαλος δρόμος μέσα στο χιόνι.

Κάποτε, χωρίς πολλά λόγια, πήρε το λεωφορείο και κατέβηκε στην Αθήνα. Ρωτώντας βρήκε το Τατόι και απαίτησε να δει τη βασίλισσα. Την έδιωχναν, ασφαλώς, αλλά η γιαγιά δεν καταλάβαινε "χριστό". Την δέχτηκε λοιπόν η υψηλοτάτη, για να εκπλαγεί στο άκουσμα του αιτήματος: η γιαγιά απαίτησε να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους την ανάγκη επιδόματος στην πολύτεκνη μάνα. Ήταν μια από εκείνες τις γυναίκες που το όνομά τους κι η φωτογραφία τους, μπήκε στην εφημερίδα (τότε!) και αγωνίστηκε μαζί με άλλες γυναίκες για κάτι σπουδαίο! 

Τα παιδιά της τη φώναζαν ''μητέρα''...

Κόρη ερωτευμένου ζευγαριού η άλλη μου γιαγιά κι ευκατάστατης οικογένειας (λαθρ-έμπορος ταμπάκου ο γοητευτικός προπαππούς, είχαμε μάλλον και "πειρατεία" στην οικογένεια), αγαπήθηκε με τον παππού μου και μετά από πολλά, απέκτησε τον μπαμπά, που παρολίγο να χάσει από την πείνα και τους βομβαρδισμούς. Η ζωή της ήταν γεμάτη "φιλοσοφία" και "οράματα".

Ανάμεσα στα ραψίματα που αγαπούσε (μας έδειχνε όλο καμάρι να δουλεύουμε την ραπτομηχανή, αντίκα πλέον)... και τη βοήθεια προς τον παππού κουβαλώντας όλη μέρα με πετρόλατες νερό για το μαγαζί του... από την Πηγή που ήταν έξω από το χωριό, παρακαλώ... πάνω στο κεφάλι... Πήγε λίγο στο σχολείο κι έμαθε να διαβάζει, βοηθούσε τους αγράμματους της γειτονιάς και μου είχε πάρει τα μυαλά: "...να διαβάζεις τα πάντα. Ακόμα και μια συνταγή για φάρμακο, κάτι θα σου μάθει!" Αυτή η γιαγιά ήταν η "οικεία" γιαγιά, όλο την πειράζαμε, αλλά ...τώρα ακόμα, είναι η εικόνα της πιο όμορφης κι αληθινής αγάπης μέσα μου...

Το παιδί της τη φώναζε ''μάνα"...

Η μητέρα μου, μεγαλωμένη ως τα δεκαεπτά πάνω στο βουνό, έφυγε και πήγε στην πρωτεύουσα, παιδί ακόμα, για να σπουδάσει αυτό που αγαπούσε. Έγινε διευθύντρια σε ταπητουργείο και το "κάρμα" της την διόρισε στα βορειοδυτικά/νησιωτικά, όπου γνώρισε τον μπαμπά και τα παράτησε όλα για χάρη του. Άδικος κόπος που πήγε ο πατέρας της να τη βρει και να "σκοτώσει" αυτόν που την παρέσυρε...

Έκανε μαζί με το "ομορφόπαιδο" τέσσερα παιδιά και γεύτηκε το πενιχρό αλλά τιμητικό επίδομα για το οποίο αγωνίστηκε η δική της μητέρα (το οποίο δεν υπάρχει πια). Δε μασάει -σε υπερβολικό βαθμό. Έχει το nikname "τάνκ" και δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να κάνει, από το να χτίσει σπίτι, ως το να κάνει ενέσεις... Πιο πολύ όμως καμαρώνει για τα μετάλλια από τους αιμοδοτικούς της αγώνες (και στα κρυφά μου έχει δώσει οδηγίες για το θέμα δωρητών οργάνων). Στις διακοπές μας, γεμίζει το τραπέζι με τα πιο νόστιμα φαγητά και μας λέει "φάτε καλά παιδάκια μου", εννοώντας "σας αγαπώ" (στη δική της διάλεκτο)...

Απαντά σε διάφορες προσφονήσεις, εγώ τη λέω ακόμα ''μαμά''...

Χρόνια πολλά μαμά και, για να μη γινόμαστε γλυκανάλατες, λέω πως μπορεί να μη γίνω ποτέ η πιο καλή κόρη, αλλά θα το χρωστάω και σε εσάς αυτό, τις τρεις "μανάδες" των γονιδίων που κουβαλώ. Καμιά σας δεν υπήρξε το υπόδειγμα του κανονικού και υπάκουου κοριτσιού! Και οι τρεις, κάτι αναζητούσατε και στο περιβάλλον σας δεν αντέχατε να είστε κομπάρσοι...



Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Ένα ΕΓΩ απόσταση η "Ανάσταση"

Είναι μόλις μια νύχτα μετά το Μέγα Θαύμα. Διαβάζω news feed στο νέο μέσο έκφρασης και επικοινωνίας μας, τσατάρω με φίλους και σκέφτομαι. Κάτι με ενοχλεί. Όλοι θυμώνουμε -πολύ λογοτεχνικά πια- από κάτι που έκαναν οι ''άλλοι''. Ή από κάτι που δεν έκαναν. Πάντα υπάρχει η εναλλακτική για μια προαποφασισμένη υποσυνείδητη πορεία. Μπερδεύομαι. Πολλά τα ερεθίσματα για σκέψη μια και βρισκόμαστε εν μέσω γιορτής της Αγάπης και της Συγχώρεσης, αλλά, τόσος πόνος, τόση θυσία, τόσο αίμα να τρέχει από το Σταυρό… τόσοι τόνοι συγχώρεσης που δίνω σε φίλους και εχθρούς, κι εγώ… ούτε ένα ρημάδι ίχνος λύτρωσης;

Ποιος την κρατάει σε απόσταση από την ψυχή μου; Σε ποιόν επέτρεψα να τζογάρει τη δική μου θέση στον "παράδεισο";

Πόσο, μα πόσο πιο μακριά μπορούσα να βρεθώ από μια όποια αλήθεια!

Εγώ... εγώ... αφού δεν έκανα κάτι τόσο κακό κι όλη μέρα μιλώ για αγάπη...

Ψυχή μου, αν σε κάθε αμαρτία άλλος οφείλει να "συγχωρεί" πως στο καλό θα φτάσω εγώ στον "παράδεισο"; Αν δε δέχομαι να "σταυρωθώ ΕΓΩ" πως θα "αναστηθώ ΕΓΩ";

... την αμαρτία μου κοιτούσα πάντα να τη χωρέσω ανάμεσα στων αλλονών. Ούτε εκεί δεν τόλμησα να ξεχωρίσω. Όλα συγκριτικά, όσα την αφορούσαν. Μέτρια. Που να βρω περιθώριο να τη συγχωρέσω... Ήταν πάντα μικρότερη από τις αμαρτίες άλλων...

Πάντα υπάρχει κάτι χειρότερο, που σε αποτρέπει από τη "συγχώρεση" ή τη "μετάνοια".

...δηλαδή, εαυτέ μου, σου στερώ έναν "παράδεισο" απλά γιατί δεν έχω τη δύναμη να αρπάξω το ''λίγο μου'' ή το ''τίποτα μου'' από τα μαλλιά και να τα στήσω εκεί που θα μπορώ κατάματα να τα ΚΟΙΤΩ!  Σε αφήνω βουτηγμένο στη ματαιότητα, γιατί κάποιου άλλου η αμαρτία ήταν -στην απόλυτα υποκειμενική μου κρίση- μεγαλύτερη από τη δική μου!

Στη συγκριτικά μικρότερη Αμαρτία, συγκριτικά μικρότερη θα είναι κι η Συγχώρεση. Συγκριτικά μικρότερη κι η Λύτρωση από την ανάλογη, συγκριτικά πάντα, "Ανάσταση"!

Ένας αέναος α-λυτρωτικός συμβιβασμός με τον χειρότερο εχθρό μου! Ένα τόσο δα ΕΓΩ!

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Δευτέρα the Great!

Είναι Μεγάλη Δευτέρα κι εγώ βρίσκομαι σε μια χώρα που αγαπώ όπως αρμόζει σε δεύτερες πατρίδες και που δεν πρόκειται να μου χαρίσει ανθισμένες πασχαλιές μέχρι το τέλος αυτής της Εβδομάδας!

Έλαβα μια ευχή όταν άνοιξα την τεχνολογία που σχεδόν κοιμάται και ξυπνάει μαζί μου, εκεί δίπλα στο κομοδίνο (ή στο παχύ χαλί, αν μου πέσει από τα χέρια καθώς με παίρνει ο ύπνος μέσα στη νύχτα).

"Καλημέρα! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!'', έγραφε η φωνή. Έτσι απλά, με τρείς λέξεις που δεν γνωρίζει, ούτε νοιώθει τη σημασία τους το περιβάλλον του παρόντως μου… μού χαρίστηκε πάλι ένα κομμάτι Ελλάδας και η αίσθηση πως κάτι μεγάλο έρχεται.

Κάθε χρόνο αυτή την περίοδο, με κάποιο μαγικό τρόπο που δεν έχω καταλάβει μα δεν γίνεται να μη σημειώνω πια στο ημερολόγιο μου, το σύμπαν μου στέλνει μηνύματα για να μου θυμίσει πως μπορεί να διαχειριστεί τα πάντα και με τον καλύτερο τρόπο, αρκεί να το εμπιστευθώ… 

 
"Καλή Μεγάλη Δευτέρα!", του απαντώ κι εγώ λοιπόν, καθώς αναζητώ οτιδήποτε μπορεί να μου φέρει πιο κοντά τις μυρωδιές της πατρίδας τέτοιες μέρες... και τους ήχους... και τις εικόνες... και μια διαβεβαίωση, ένα σημάδι πως μέχρι το τέλος αυτής της "Εβδομάδας" θα βαδίσω όσο καλύτερα μπορώ τη διαδρομή από την "αμαρτία" και το "θάνατο" προς τη "Ζωή".

 
 
 

ΥΓ: Για πρώτη φορά συνειδητοποιώ πως όλο αυτό δεν έχει να κάνει με θρησκεία. Έστω όχι μόνο. Είναι, κάλλιστα, κομμάτι μιας (μάλλον φιλοσοφικής) διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει μαζί με τ' άλλα, στη γνώση σχετικά με το ''ποιος είμαι;" ή "για ποιο λόγο βρίσκομαι εδώ και τώρα σε τούτη τη διάσταση;". Εξαρτάται από το πως θα το χρησιμοποιήσει κανείς...

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Η μόδα διψά για ακτιβισμό

Ο εθελοντισμός κι ο ακτιβισμός στην Ελλάδα, για τους πιο πολλούς δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια μόδα της εποχής καθώς προκύπτει από την ανεπίσημη στατιστική κάποιου που έχει ''διαβρωθεί'' για τα καλά στη χώρα/πατρίδα του εθελοντισμού. A new lifestyle for us, λοιπόν. Κι έτσι τους φερόμαστε. Σαν είδος πολυτελείας. Ανάλογα με τα κέφια μας, τον καιρό και την περίσταση... Ενίοτε ίσως καλύπτει και μερικές εγωκεντρικές μας ανάγκες...

Εκμεταλλευόμαστε ότι καλό έχουν να μας προσφέρουν (πχ, παρέα στη μοναξιά μας, διέξοδο σε συναισθήματα) μα όταν έρθει η ώρα της "υποχρέωσης" αποκαλύπτεται το βάθος αυτής της κουλτούρας στα μέρη μας. Κάτι συμβαίνει και γυρίζουμε στο μικρόκοσμό μας που είναι, τι παράξενο, πάντα πιο σημαντικός. Σχεδόν αδιαφορούμε για τις συνέπειες της ασυνέπειας μας, προς αυτούς ή αυτά, στους οποίους δεσμευτήκαμε. 

"Αμαρτία" δεν είναι μόνο το κακό που έκανες, μα και το καλό που εν γνώση σου ΔΕΝ έκανες!

Αγαπημένε πολίτη αυτής της χώρας, έχεις μεγάλο δρόμο μέχρι να φτάσεις να διεκδικήσεις τίτλους ή ουσία στο θέμα αυτό. Πολύ δε περισσότερο καρπούς από το αποτέλεσμα, κι ας λες πως σου ανήκουν. Το δόσιμο έχει αξία όταν δίνεις από αυτό που δε σου φτάνει. Αυτό θα φέρει τη διαφορά, αν καταλαβαίνεις. Κάτι τέτοια, που καθρεφτίζουν αγάπη αληθινή, θα μπορούσαν να σώσουν τη χώρα σου από την ασθένεια η οποία την έχει ρίξει στο κρεβάτι (καμιά φορά ψάχνεις με λάθος διάγνωση τη γιατρειά)…

... και να θυμάσαι πως η φύση κι όλα της τα πλάσματα, που δε σου ανήκουν ούτε οφείλουν να σε υπηρετούν, σου δίνουν χωρίς όρους. Σου παρέχουν όποιος κι αν είσαι, με κάθε συνθήκη, ακριβώς όπως όταν άρχισε η "ζωή"... Έχουν απλώσει το χέρι σε μια συμφωνία κυρίων, που δεν παραβιάζουν για χάρη μικρών κι ασήμαντων δικαιολογιών.

Δεν έχεις να πάρεις πιο σπουδαίο μάθημα από αυτό. Είσαι ασήμαντος, ένας από δισεκατομμύρια ίδια, μα συνεχίζει η φύση να σου φέρεται σαν να είσαι το πιο σημαντικό δημιούργημά της...

... αν δεν μπορείς να της φερθείς ανάλογα "ένα μονάχα πρόσεξε, μην την εξευτελίζεις"!!!

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Δάκρυα Αλήτη

Η παγωνιά ήταν απίστευτη εκείνη τη βραδιά. Δεν έβλεπες ψυχή τριγύρω. Μόνο που και που μια ανθρώπινη σκιά βάδιζε τρέμοντας, με γρήγορο βήμα προς την αγκαλιά κάποιου ζεστού σπιτικού. Η σκυφτή φιγούρα, καθιστή στο παγωμένο σκαλί, συρρικνωμένη από το κρύο, την πείνα και την αρρώστια, έκλαιγε σα μωρό. Μάλλον όχι. Έκλαιγε σαν κάτι πληγωμένες, παγιδευμένες υπάρξεις που λαχταρούν το θάνατο να έρθει να τις λυτρώσει.

Πόνος, μοναξιά και παράπονο.

Μα…

Ήταν κι αυτός παιδί...
(Μάλλον κατώτερου θεού,)
Μιας μάνας γιος, κάπου στη γη
Με καρδιά, ίσως, ακόμα μητρική…

Τόσο νέος, σε γέρικο κορμί!
Τη σάρκα του κατέτρωγε η αρρώστια…
Σπασμένα δόντια, πιο σπασμένο ηθικό,
Αγρίμι ματωμένο, όλο πόνο.

Βρώμικα τα ρούχα πάνω του, φτενά,
Τρύπια τα γάντια μέσ' στην τόση παγωνιά…
Το δάκρυ του θυμάμαι, απ’ όλα, πιο πολύ,
Που Άνθρωπο και Χάδι αναζητεί!

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Ζωή en route...

[...]

Πως ξέρουμε ότι δεν είναι απλά σταθμός εκεί που είμαστε, εκεί που πάμε; Δύσκολο να το πούμε! Δύσκολο να το ξέρουμε ακόμα κι αν είμαστε εκεί. Μόνο όταν μείνεις έστω για λίγο αλλά το νιώσεις ‘σπίτι’ σου, τότε αυτό μπορεί ακόμα κι αν είναι σταθμός να το μετατρέψει σε προορισμό. Το ταξίδι της διαπίστωσης είναι κι αυτό μια ενδιαφέρουσα διαδρομή, στην οποία άλλη μια φορά δεν μπορώ να αντισταθώ.

Όρισα πάλι τα τυπικά στοιχεία σαν σημεία αναφοράς και καταπατώντας τα εμπόδια που ήταν εκεί για να με προειδοποιήσουν, παίρνω τους δρόμους και πάλι. Αυτή τη φορά δεν όριζε το δρόμο ο ματαιόδοξος ή περιστασιακός τυχοδιωκτισμός μου, αλλά η ανάγκη του πολεμιστή για εκεχειρία.

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία μιας μεσογειακής, νέας γυναίκας, ένας χρόνος στον παγωμένο βορρά;

Ολοκληρωτικά. Ισοπεδωτικά, σκέφτομαι κι απαντώ σε μένα καθώς ετοιμάζω άλλη μια φορά βαλίτσες και ζω το ίδιο σκηνικό με αυτό μιας αιωνιότητας κι ενός έτους πριν, με ερωτηματικά και πάλι να με βασανίζουν, χωρίς καμιά ελπίδα να χωρέσω όλα τα αντικείμενα μέσα στις βαλίτσες. Αυτή τη φορά άφησα πράγματα πίσω μου κι όχι  με περισσή ευχαρίστηση όπως την προηγούμενη που μοίρασα τα πάντα. Όμως ανάμεσα σε αυτά είναι κάποια αντικείμενα που προκειμένου να τα αφήσω σε ‘ξένα’ χέρια προτίμησα να τα φυγαδέψω νύχτα σε σάκους σκουπιδιών και να τα παραδώσω στην αγκαλιά του κάδου που περίμενε έξω από το σπίτι. Εκείνος αγκάλιασε καθησυχαστικά θυμάμαι τα χαρτιά, το μπουρνούζι μου που δεν πάλιωσε απλά δεν χω-ρά-ει στις βαλίτσες, τις χνουδωτές παντόφλες που ήταν δώρο, διακοσμητικά, κάποια ρούχα...

Το τελευταίο βράδυ στη Σκοτία δεν έχει ούτε τις ίδιες σκέψεις με εκείνο στην Ελλάδα ενάμιση χρόνο πριν, ούτε τα ίδια συναισθήματα. Είμαι πολύ πιο μεγάλη και λιγότερο αθώα, έχω την πεποίθηση. Η αθωότητα χάνεται με τον καιρό και κάποιες φορές χάνει μεγαλύτερα κομμάτια της από άλλες. Τα δικά μου μεγαλύτερα κομμάτια αθωότητας τα πρόσφερα θυσία στη γνώση, την πρώτη φορά μεγαλώνοντας από παιδί σε γυναίκα και τη δεύτερη αποχαιρετώντας την χώρα μου για ένα ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ίσο με ΤΙΠΟΤΑ ΜΟΝΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΥ που προχωρώντας έγινε ένα τρομακτικό ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

Αποχαιρέτησα τη θάλασσα, τη βελούδινη και γκρίζα πηγή δύναμης που είχα συντροφιά τόσο καιρό τώρα, που αγάπησα και δω το ίδιο όπως παντού γιατί είναι ο μόνος κρίκος που με συνδέει αδιάκοπτα με τη μητέρα γη και γιατί κρατάει στην αγκαλιά της τα αγαπημένα νησιά... έκλεισα το μάτι στον ‘Πειραιά’ μου απέναντι... έγνεψα στο φάρο… καλά ταξίδια μου είπε… του είπα και γω να τους προσέχει τους νησιώτες μας τώρα που εγώ έφευγα κι έκοβα στ’ αλήθεια κάθε κρίκο, κάθε οπτική επαφή με το αγαπημένο υγρό στοιχείο… δάκρυσε, δάκρυσα και γω.

Ενάμισυ χρόνο πριν, στο αεροδρόμιο της οδού Ποσειδώνος, δεν έσταξε δάκρυ. Τώρα τι; Βροχή ήταν, λέω κοιτώντας το Σκοτσέζικο ουρανό και μπαίνω μέσα σπίτι. Αύριο έχω δρόμο...
 
[...]