Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Δημόσιο προφίλ, know what can it be?

Δέχομαι κάποιες φορές πολύ παράξενα αιτήματα φιλίας. Όπως κάποιος που έχει σαν φωτογραφία προφίλ του ένα ζώο, ένα τοπίο ή οτιδήποτε εκτός του εαυτού του, ενώ έχει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία προστατευμένα από ξένους. Παρόλα αυτά περιμένει προφανώς πως θα δεχτείς το αίτημα φιλίας του. Ελπίζει πιθανά στην απελπισία των σύγχρονων ανθρώπων για λίγη προσοχή.

Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να τον δεχτείς σαν φίλο, μέσα στο ιντερνετικό σου σπίτι, αν δεν έχεις ιδέα για το ποιόν του;

Πρόσφατα δέχτηκα ένα αίτημα με αντίθετα στοιχεία. Φωτογραφία προφίλ με περιβολή ''βασιλική'' πάνω σε μια καμήλα, ενώ έντεχνα διαφαίνεται στη φωτογραφία αλλά και το όνομα η λέξη ''king''. Ψάχνω λίγο από περιέργεια πριν τα μπλοκάρω, κυρίως για να δω αν έχουμε κοινό φίλο. Λοιπόν, αυτός είναι Ινδός. Με πολλούς φίλους. Κανέναν κοινό. Ανοιχτά public κάποια σχόλια κυρίως σε φωτογραφίες του που αφήνει προσβάσιμες και σε τρίτους. Φαίνεται υπαρκτό πρόσωπο. Έχει ένα σωρό Ελληνίδες φίλες. Ελληνίδες. Γυναίκες. Όπα!

Ποιά η διάσταση πλέον του facebook όταν μπορεί να έχει πρόσβαση στα όποια λίγα δημόσια αρχεία σου κάποιος άγνωστος ''βασιλιάς'' από την Ινδία; Γιατί μου έστειλε αίτημα φιλίας ένας άγνωστος αφού δεν με γνωρίζει, δεν έχουμε κοινούς γνωστούς κι όλα τα δικά μου αρχεία είναι πριβέ; Block.

Και τώρα έρχομαι σε σένα κοριτσάκι... κι αγοράκι, αλλά τα κοριτσάκια φέρονται πάραυτα πιο ανώριμα. Τα αγοράκια το πολύ πολύ να ανεβάσουν μια φωτογραφία που απεικονίζει πέντε νεαρά μαντραχαλάκια σε κάποιο παιχνίδι, σε κάποιο πρόωρο μεθύσι ή σε κάποια ξαπλώστρα ανίκανοι να κουνηθούν από την νεανική τεμπελιά. Κοριτσάκι, λοιπόν, γιατί ανεβάζεις πισινάκια μισόγυμνα ή με σέξι ρουχαλάκια, χειλάκια πεταχτά με αεροφιλάκια σαν να θες να προκαλέσεις τον κάθε άγνωστο που σε κοιτά; Ιδιωτικά σημεία της κρεβατοκάμαρας σου και αβυσσαλέα ντεκολτέ, τόσες προσωπικές στιγμές εκτεθειμένες σαν σε παζάρι, ενώ αν δεν υπήρχε αυτή η εξοικείωση με το απρόσωπο διαδίκτυο δεν θα τολμούσες ίσως ούτε με την κολλητή σου να μοιραστείς; Κι όλο αυτό, ακόμα χειρότερα, δημόσιο! Συχνά στέκει η ματιά μου στην μικρή υδρόγειο δίπλα στο ποστ σου γιατί μου λέει κάτι για εσένα. Τα σχόλια κάτω από την φωτογραφία σου αναμενόμενα για την ατελείωτη ομορφιά και τον έντονο ερωτισμό σου κι ανοιχτά να τα διαβάσει ο κάθε ένας, άγνωστός σου, κάτοικος του πλανήτη!

Φαντάστηκες ποτέ πως, όπως θα έχει πρόσβαση σε αυτό το δημόσιο υλικό κάποιος γλυκός κι άβγαλτος μαθητής από την Σουηδία, την ίδια ακριβώς πρόσβαση έχει πάνω στο εκτεθειμένο κορμί σου και το άστρωτο κρεβατάκι σου, ένας μαυροντυμένος τρομοκράτης, που αν αφελώς τον προκαλέσεις αρκετά ίσως μια μέρα να θέλει το αρρωστημένο του μυαλό να σε γνωρίσει; Σε φρικάρω λιγάκι;  Ωραία! Μόλις ίσως άρχισες να σκέφτεσαι!

Τώρα λύσε μου αν θες την απορία: Εφόσον το ΦΒ σου δίνει την επιλογή να δέχεσαι και κυρίως να απορρίπτεις αιτήματα φιλίας, πως τα φιλτράρεις και τι να συμπεράνω που παρόλα αυτά το προφίλ σου παραμένει public; Με ποιά λογική κουτό παιδί; Είναι απελπισία, μοναξιά, ναρκισσισμός, επιπολαιότητα ή πραγματικά δεν έχεις καταλάβει τίποτα από αυτήν την ανοησία;

Πρόσεχε! Αυτός ο υπέροχος κόσμος μπορεί να σου δείξει ενίοτε μεγάλη αγριότητα, για την οποία δεν σε προετοίμασαν οι γονείς σου, αφού οι ίδιοι δημοσίευσαν τις πρώτες σου γυμνές φωτογραφίες, αλλά τώρα, μιλώντας με σένα, αφού έχεις την ικανότητα να διαχειρίζεσαι τεχνολογία, σου δηλώνω όπως θα το έκανε η μαμά σου, έχεις και την ευθύνη να το κάνεις σωστά. Τουλάχιστον μη βλαβερά για το κορμί και την ψυχή σου!

Η απερισκεψία της υπερβολικής έκθεσης στην εποχή του παγκόσμιου χωριού είναι έγκλημα κατά του εαυτού σου κι όσων εν αγνοία τους συμμετέχουν μέσα από την δική σου ανώριμη επιλογή, κι η τιμωρία (αν) ίσως σου δοθεί, χωρίς αναστολή!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου